Ғалымдар коронавирустың өлім қаупін едәуір төмендететін витаминді атады
АҚШ ғалымдары коронавирустың өлім қаупін едәуір төмендететін дәруменді атады, деп хабарлайды Plos One. Бұған зерттеушілер бірқатар зерттеулер жүргізу арқылы жетті.
Қандағы D дәрумені жеткілікті коронавируспен ауыратын науқастардың арасында оның жетіспеушілігі бар адамдарға қарағанда ауыр жағдайлар аз екендігі белгілі болды. Зерттеушілер бұл тұжырымға бірқатар зерттеулер жүргізу арқылы келді.
Мамандар медициналық мекемеге түскеннен кейін covid-19 бар 235 пациенттен қан сынамаларын алып, D дәрумені деңгейінің маркерін өлшеді.
Кейіннен пациенттер аурудың кез — келген өзгерісін тіркеді-көбінесе бұл сананың жоғалуы, тыныс алудың қиындауы, гипоксия.
Әрі қарай, ғалымдар D дәрумені жетіспейтін пациенттер мен оның деңгейі жеткілікті пациенттердің параметрлерін салыстыра отырып, қалыпты дәрумені бар коронавируспен ауыратын науқастарда қолайсыз клиникалық нәтижелер қаупі оның жетіспеушілігі бар науқастарға қарағанда едәуір төмен екенін анықтады.
D дәруменіне бай тағамдар:
Лосось
Сардиндер және басқа майлы балықтар
Майшабақ
Консервіленген тунец
Бауыр майы
Жұмыртқаның сарысы
Саңырауқұлақтар
Сиыр сүті
Д витаминінің жетіспеушілігі денеге тағы не қауіп төндіреді?
Кальциферолдың жетіспеушілігі денсаулыққа айтарлықтай әсер етеді. Д витаминінің жетіспеушілігінің алғашқы белгілері өте ауыр көрінбеуі мүмкін-ұйқының бұзылуы, бұлшықет әлсіздігі, сүйектердегі ауырсыну. Алайда, балалардағы Д витаминінің тұрақты жетіспеушілігі қаңқаның дұрыс қалыптаспауы, инфекцияларға сезімталдықтың жоғарылауы, оқу қабілетінің нашарлауы сияқты проблемаларға әкеледі.
Ересектерде Д витаминінің жетіспеушілігі келесі бұзылуларды тудырады:
семіздік;
остеопороз;
жоғары артериялық қысым;
орталық жүйке жүйесінің жас аурулары (Альцгеймер, Паркинсон және т. б.);
I типті қант диабеті;
онкология, ең алдымен сүт безі мен ішек қатерлі ісігі.